Nitrofurantoïne

54,80

Krijg gemakkelijk een recept
Geen fysiek bezoek arts nodig
Binnen 48 uur thuis geleverd
De beste aanbieders*
* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Hoe werkt het?

1
Kies je medicijn
Daarna stuurt www.123apotheek.nl je door naar de beste aanbieder
2
Vraag een consult aan
Vul de medische vragenlijst in die je krijgt bij de consult
3
Arts kijkt mee
Een arts beoordeeld je vragenlijst en schrijft een online recept uit voor je
4
Aan huis geleverd
De apotheek zal jouw medicatie discreet aan huis leveren

Beschrijving

Nitrofurantoïne is een geneesmiddel dat tot de groep antibiotica hoort, waarbij de werkzame stof nitrofurantoïne zelf is. Het is een medicijn die werkzaam is tegen verschillende bacteriën die ontstekingen veroorzaken. Verder komt Nitrofurantoïne voor in zowel capsules als drank van 50 mg en 100 mg.

Waar wordt Nitrofurantoïne voor gebruikt?

Nitrofurantoïne wordt gebruikt voor het behandelen van blaasontstekingen of urineweginfecties zowel voor de mannen als de vrouwen. Daarnaast wordt het ook gebruikt om blaasontstekingen te voorkomen, denk hierbij aan na een operatieve ingreep van de urinewegen of transurethrale ingrepen (cystoscopie, katheterisatie).

Hoe werkt Nitrofurantoïne?

Nitrofurantoïne zorgt voor het remmen van de bacteriële enzymen (zoals pyruvaat-dehydrogenase, citraat-synthetase en maleaat-dehydrogenase.) die de blaasontstekingen veroorzaken. Bovendien verstoort Nitrofurantoïne ook het vermogen om eiwitten te produceren. Door deze werkingen heeft de bacteriën niet voldoende energie meer over om te kunnen groeien/vermenigvuldigen en uiteindelijk om in leven te kunnen blijven.

Hoe effectief is dit medicijn?

Nitrofurantoïne is over het algemeen een effectief geneesmiddel voor het behandelen van urineweginfecties. Het is dan ook vaak de eerste keuze van artsen om het voor te schrijven voor het bestrijden van blaasontstekingen of urineweginfecties. Houd er wel rekening mee dat het alleen effectief is voor behandelingen van urineweginfecties en dat het minder effectief is tegen bacteriën buiten de urineweginfecties. Verder is het belangrijk om altijd de volledige kuur af te maken voor een effectief behandeling.

Hoe snel zie je resultaat?

Nitrofurantoïne zal binnen een paar uur na de inname werken, maar de resultaten zullen niet direct zichtbaar zijn. Dit kan 1 of 2 dagen duren voordat je merkt dat de klachten minder zijn geworden. Na een kuur van 5 dagen zijn meestal de klachten al weg, een kuur wordt dan ook meestal uitgeschreven voor 5 tot 7 dagen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Ondanks dat Nitrofurantoïne een effectief geneesmiddel is, kunnen er helaas ook bijwerkingen aan verbonden zitten voor sommige gebruikers.

Hieronder worden de belangrijkste bijwerkingen opgesomd:

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen):

 • Hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid.
 • Maagdarmklachten, zoals braken, gebrek aan eetlust, misselijkheid, buikpijn of diarree.
 • Tijdelijke haaruitval
 • Infectie van de blaas en de urinewegen.
 • De plaskleur kan verkleuren van donkergeel tot bruin.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen):

 • Zwak gevoel, gewrichtspijn
 • Depressie of verwarring
 • Overgevoeligheid
 • Er kan een bloedafwijking ontstaan bij mensen met een tekort aan het enzym, G6PD.
 • Pijn in armen of benen, tintelend of doof gevoel in handen of voeten.
 • Ontsteking van de alvleesklier of lever.
 • Minder witte of rode bloedcellen of bloedplaatjes.

Het is belangrijk om contact met jouw arts of apotheker te nemen als één van deze bijwerkingen zich voordoen.

Verder is het belangrijk om rekening te houden met het gebruiken van andere medicijnen, aangezien Nitrofurantoïne een wisselwerking heeft met andere medicijnen. Hierdoor kun je Nitrofurantoïne niet zomaar met andere medicijnen tegelijkertijd gebruiken. Heb jij twijfels of je het wel of niet samen mag gebruiken met jouw medicijnen, raadpleeg dan jouw arts of apotheker voor de zekerheid.

Hoe gebruik je Nitrofurantoïne?

Het gebruik van Nitrofurantoïne is zeer eenvoudig. Er zijn 2 manieren om Nitrofurantoïne in te nemen. Ten eerste de capsules, deze moet in zijn geheel doorgeslikt worden. Ten tweede de drank, schud de drank eerst om voor gebruik en meet de juiste hoeveelheid af (voorgeschreven dosering van de arts of apotheker) met de meegeleverde maatlepel of maatbeker. Het wordt aangeraden om het medicijn met wat melk, voedsel of yoghurt in te nemen, zodat je de kans verkleind om misselijkheid. Verder is het aangeraden om de doses gelijkmatig over de dag te verdelen, zodat de effect constant blijft.

Wanneer kan ik stoppen met Nitrofurantoïne?

Aangezien Nitrofurantoïne als een antibioticakuur wordt voorgeschreven is het belangrijk om de kuur helemaal af te maken. Je kunt dus niet zomaar stoppen met het gebruiken van Nitrofurantoïne. Ook als de klachten al volledig verdwenen zijn moet je de kuur alsnog afmaken. Bij te vroeg stoppen of onderbreking kunnen de klachten weer terugkeren. Ervaar je echter ernstige bijwerkingen of allergische reacties? Dan moet je wel per direct stoppen en contact met jouw arts of apotheker opnemen.

Nitrofurantoïne ervaringen

Het is begrijpelijk dat je natuurlijk benieuwd bent naar de ervaringen van andere gebruikers. Op het internet is hier dan ook genoeg over te vinden. Wat opvalt is dat de ervaringen erg varieert. Waarbij de ene gebruiker Nitrofurantoïne als een zeer effectief medicijn ervaart met weinig tot geen klachten. Ervaren de andere gebruikers weer weinig effectiviteit met milde tot ernstige bijwerkingen. Om erachter te komen of Nitrofurantoïne ook voor jou werkt moet je het testen, aangezien de meningen op het internet erg variërend is.

Nitrofurantoïne kopen

Nitrofurantoïne is alleen verkrijgbaar bij erkende apotheken met een geldige recept. Je moet namelijk eerst door een arts goedgekeurd worden of dit medicijn voor jou geschikt is. Je kunt een recept krijgen door een afspraak bij jou huisarts te maken. Hij of zij zal tijdens het consult beoordelen of dit medicijn voor jou geschikt is en daar een recept voor uitschrijven.

Een ander mogelijkheid is om Nitrofurantoïne online te kopen. Via onze aanbieder op op 123apotheek.nl kan jij op een veilige manier een online aankoop doen. Onder het kopje ‘Waar Nitrofurantoïne bestellen?’ onderaan het artikel, leggen wij uit hoe dit werkt.

Wat kost Nitrofurantoïne?

De kosten voor Nitrofurantoïne kunnen van elkaar variëren. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren, zoals sterkte (50 mg of 100 mg), verpakkingsgrootte, merk en aanbieders. De prijzen kunnen van € 54,00 tot wel € 130,00 oplopen.

Verder is het belangrijk om rekening te houden dat er ook aanbieders zijn waarbij zij Nitrofurantoïne verkopen zonder een recept. Vaak zijn de medicijnen een stuk goedkoper, maar ben je niet verzekerd van een veilig en vertrouwd medicijn.

Waar Nitrofurantoïne bestellen?

Komt het jou niet gelegen uit om langs de huisarts te gaan? Dan kun je Nitrofurantoïne ook online kopen. Via onze vertrouwde aanbieder op 123apotheek.nl kan jij een online consult aanvragen. Tijdens dit consult kom je verder niet fysiek in aanraking met een arts, maar moet je een korte vragenlijst naar waarheid invullen. Een geregistreerde EU-arts zal deze vragenlijst vervolgens in behandeling nemen en aan de hand van de vragenlijst beoordelen of het medicijn voor jou geschikt is. Indien dit het geval is zal hij of zij jou het recept voor Nitrofurantoïne uitschrijven.

Extra informatie

Werkzame stof

Nitrofurantoïne

Fabrikant

Meerdere

Categorie

Antibiotica, blaasontsteking

Verkrijgbaarheid

Nitrofurantoïne is alleen verkrijgbaar via recept van een arts of via één van de aanbieders op 123apotheek.nl

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Nitrofurantoïne” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Gerelateerde producten

Bestel online

Bestel gemakkelijk online zonder een fysiek bezoek aan een arts

Snelle levering

Levering binnen 24-48 uur in Nederland en België

Veilige aanbieders

Alle aanbieders leveren enkel 100% veilige producten

Beoordeeld met 4.8/5

Een beoordeling van 4.8/5 van onze klanten

123apotheek logo

Hulp nodig?

Copyright © 2023  www.123apotheek.nl - Alle rechten voorbehouden.
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling