Beschrijving
Cortisone zalf is een geneesmiddel dat vaak gebruikt wordt bij huidklachten, zoals jeuk, pijn en roodheid. Het is een medicijn dat corticosteroïden bevat en wordt naast cortisone zalf ook wel hormoonzalf of hormooncrème genoemd. Bovendien is het belangrijk om de instructies van de arts zorgvuldig op te volgen voor het beste resultaat.
Waar wordt Cortisone zalf voor gebruikt?
Cortisone zalf wordt gebruikt voor het remmen van ontstekingen en het verminderen van jeuk, schilfering en zwellingen. Het wordt door artsen voorgeschreven aan mensen die last hebben van ontstoken huid of andere huidaandoeningen, zoals eczeem, psoriasis, dermatitis, allergische reacties en insectenbeten.
Hoe werkt Cortisone zalf?
Een huidaandoening zoals eczeem of psoriasis zijn in de meeste gevallen chronische ontstekingsreactie, waarbij de immuunsysteem van buitenaf wordt aangevallen. Dit veroorzaakt rode en pijnlijke plekken op de huid en door de irritatie ervan gaat men eraan krabben. Hierdoor kan de huid gaan barsten, schilferen of bloeden. Het gebruik van Cortisone zalf (ook wel hydrocortisone Cream) kan dit echter helpen voorkomen. Cortisone zalf werkt als een ontstekingsremmer en vernauwt ook de bloedvaten. Hierdoor worden de huidklachten onderdrukt, zoals roodheid, jeuk en pijn.
Hoe effectief is dit medicijn?
De cortisone zalf is te verkrijgen in verschillende sterktes, van klasse 1 (zwak) tot klasse 4 (zeer sterk). Elk klasse heeft ook zijn eigen werking en bijwerking. Bovendien kan iedereen weer anders reageren op de cortisone zalf en speelt de soort huidaandoening en de ernst ook een grote rol in genezingssnelheid. Maar bij de juiste gebruik (dosering, sterkte, behandelduur) en het navolgen van de instructie van de arts, zal de cortisone zalf zeker effectief zijn en goed werken.
Hoe snel zie je resultaat?
Al eerder is er aangegeven dat bij de juiste gebruik van cortisone zalf het tot goede resultaten zal leiden. Maar het heeft daarnaast ook nog eens een zeer snelle werking. Zo heb je binnen een paar uur na het aanbrengen al minder jeuk, worden de klachten als roodheid en schilfers binnen een paar dagen minder en vaak binnen twee weken krijg je duidelijke verbeteringen te zien.
Wat zijn de bijwerkingen?
Ondanks dat het bij de meeste mensen voor goede resultaten zorgt, blijft het medicijnen en zijn er ook bijwerkingen aan verbonden. Hieronder worden de bijwerkingen beschreven van meest voorkomende tot minst voorkomende bijwerkingen:
Meest voorkomend:
- Huidstriemen
- De huid wordt dunner
- Huidirritatie
- Blauwe plekken
Minder voorkomend:
- Veranderende huidskleur (verlies van pigment)
- Juist een verergering krijgen van de huidziekte
- Het te laat opmerken van infectie van de huid
Zelden voorkomend:
- Extra haargroei
- Granulatieknobbels
- Effecten op het oog, wazig zien of verhoogde oogboldruk
- Colloïd-milia
Houdt er rekening mee dat bij onjuist, langdurig of overmatig gebruik van de cortisone zalf de risico op bijwerkingen zal vergroten. Heb je veel last van een bijwerking of heb je een bijwerking die hierin niet tussenstaat? Neem dan contact op met een arts of dermatoloog.
Hoe gebruik je Cortisone zalf?
Hoe cortisone zalf wordt aangebracht, varieert sterk. Dit is afhankelijk van het type huidaandoening, maar ook van het voorschrift van de arts. Hieronder staan algemene richtlijnen voor het gebruik van cortisone zalf.
- Zorg ervoor dat je de cortisone zalf op een schone en droge huid aanbrengt.
- Breng de zalf dun aan op de huid, vaak wordt hier gebruik gemaakt van een vingertopeenheid (VTE) om zowel over- als onderdosering te voorkomen.
- Wrijf de aangebrachte zalf zachtjes en goed uit.
- Probeer zowel de gezonde huid als gezichtshuid, behaarde huid en/- of geslachtsdelen te vermijden. Dit zijn extra gevoelige gebieden voor de werking van hydrocortison.
- Als laatst is het aangeraden om de handen goed te wassen. Zo om de eventuele resten te verwijderen en te voorkomen dat ze in aanraking komen met de andere delen van de lichaam.
Wanneer kan ik stoppen met Cortisone zalf?
Je kan stoppen met de cortisone zalf wanneer de aangetaste gebieden verdwenen zijn en de huid net zo glad is als de rest van de huid. Maar let erop dat je niet direct mag stoppen met het smeren van de zalf. Bij langdurig gebruik kan het leiden tot herhaling van symptomen en in sommige gevallen tot ontwenningsverschijnselen. Het is daarom altijd belangrijk om de voorschriften van je arts nauwgezet op te volgen en het bespreekbaar maken met je arts als je van plan bent om te stoppen (voor bijvoorbeeld een afbouwschema).
Cortisone zalf ervaringen
Informatie over cortisone zalf is overal op internet te vinden. Zo zijn er op diverse medische sites en forums ervaringen gedeeld over het gebruik van cortisone zalf. Maar wat hier vooral verrassend is, is dat de ervaringen enorm verschillen. Zo had de één erge bijwerkingen en had het helemaal geen effect, terwijl bij de ander juist de enige zalf was die het eczeem wel verholpen heeft. Met andere woorden, afhankelijk van de ernst en het type huidaandoening is het effect zeer individueel. Om erachter te komen of het ook voor jou werkt zul je het zelf moeten uittesten en kan het ook de moeite waard zijn om het met een arts te bespreken.
Cortisone zalf kopen
Voor cortisone zalf hoef je niet naar winkels en drogisterijen te gaan. Dit medicijn is namelijk niet zonder recept verkrijgbaar. Voor het aanvragen van een recept kun je een afspraak maken bij jouw huisarts. Vindt je dit te lastig of tijdrovend, dan kun je dit medicijn ook online kopen. Vind via www.123apotheek.nl de beste aanbieder voor dit medicijn. Bij het kopje "Waar Cortisone zalf bestellen" onderaan dit artikel lees je hoe dat moet.
Wat kost Cortisone zalf?
Het is lastig om nauwkeurig te vermelden wat de prijs voor dit medicijn is. Dit komt doordat er veel verschillende varianten, zoals sterktes, inhoud en merken beschikbaar zijn. Maar de gemiddelde kosten voor cortisone zalf is als volgt:
- Voor een inhoud van 15 ml zal de prijs gemiddeld zo 5 tot 7 euro zijn.
- Voor een inhoud van 30 ml zal de prijs gemiddeld zo 10 tot 15 euro zijn.
- Voor een inhoud van 50 ml zal de prijs gemiddeld zo 20 tot 25 euro zijn
Wil je toch liever het exacte prijs weten? Dan kun je je altijd bij een apotheek laten informeren.
Waar Cortisone zalf bestellen?
Zoals je al gelezen hebt, is cortisone zalf alleen op recept verkrijgbaar. Dit kan op afspraak bij een huisarts, maar wil je dit niet? Dan kun je het ook gemakkelijk online aanvragen. Op 123apotheek.nl kun je een online consult aanvragen bij één van de aanbieders. Dit consult laat je online een vragenlijst invullen, waarna een geregistreerde EU-arts deze in behandeling neemt om te beoordelen of het medicijn wel geschikt voor jou is. Als dit het geval is, dan ontvang jij een recept waarmee je bij een gecertificeerde apotheek op het internet cortisone zalf kunt bestellen.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.