Prednisolon

39,80

Krijg gemakkelijk een recept
Geen fysiek bezoek arts nodig
Binnen 48 uur thuis geleverd
De beste aanbieders*
* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Hoe werkt het?

1
Kies je medicijn
Daarna stuurt www.123apotheek.nl je door naar de beste aanbieder
2
Vraag een consult aan
Vul de medische vragenlijst in die je krijgt bij de consult
3
Arts kijkt mee
Een arts beoordeeld je vragenlijst en schrijft een online recept uit voor je
4
Aan huis geleverd
De apotheek zal jouw medicatie discreet aan huis leveren

Beschrijving

Prednisolon is vernoemd naar zijn eigen actieve stof, Prednisolon. Het is een geneesmiddel die de ontstekings- en overgevoeligheidsreacties remt. Het behoort tot de groep van corticosteroïden (bijnierschorshormonen). Bovendien is Prednisolon verkrijgbaar in tablet- en vloeibare vorm. In dit artikel richten we ons echter alleen op de tabletvorm van Prednisolon.

Waar wordt Prednisolon voor gebruikt?

Prednisolon wordt gebruikt voor verschillende aandoeningen, aangezien het een bijnierschorshormoon is. Dit type hormoon zorgt er namelijk voor dat ontstekingsreacties en immuunresponsen in het lichaam geremd worden. Daarnaast zijn deze hormonen ook nodig om mineralen, energie en zouten vrij te maken en op te slaan. Enkele veel voorkomende voorbeelden van wanneer een arts Prednisolon voorschrijft:

 • Longaandoeningen, zoals astma, COPD, sarcoïdose
 • Reumatische ziektes, zoals juveniele reumatoïde artritis, acuut reuma
 • Maag-darmaandoeningen, zoals colitis ulcerosa, Crohn en bepaalde vormen van hepatitis
 • Nieraandoeningen
 • Oogheelkundige aandoeningen, zoals neuritis optica, choroïdoretinitis
 • Huidaandoeningen, zoals parapemphigus, erytrodermie
 • Het tegengaan van afstotingsreacties, vaak na een orgaantransplantatie
 • Om lichaamseigen tekort van bijnierschorshormonen aan te vullen.
 • Soms als palliatieve zorg gebruiken, verlichten van laatste levensfase.

Hoe werkt Prednisolon?

Prednisolon, behorend tot de groep corticosteroïden, is een kunstmatige variant van een hormoon dat je lichaam zelf produceert, namelijk cortisol. Het behoort tot de groep hormonen die worden geproduceerd door de bijnierschors en ze hebben een belangrijke functie in onze afweer en stofwisseling, door onder andere het remmen van ontstekingen.

Hoe effectief is dit medicijn?

Prednisolon is een heel sterk en effectief ontstekingsremmend middel en wordt dan ook niet voor niets vaak als stootkuur gegeven om hevige ontstekingen in een korte tijdsperiode snel te verminderen. Daarnaast kan het ook voor veel verschillende ontstekingen voorgeschreven worden en grijpt het niet specifiek aan bij één soort ontsteking.

Hoe snel zie je resultaat?

Prednisolon werkt meestal al erg snel, soms al binnen een paar uur. Het hangt natuurlijk ook af van het probleem waarvoor je prednison gebruikt, maar klachten kunnen al snel afnemen.

Wat zijn de bijwerkingen?

Bij een effectief en sterk werkend medicijn zijn er helaas ook bijwerkingen die voor kunnen komen die verschillen per individu. Het ontstaan van bijwerkingen en de soort bijwerkingen hangen ook af van de hoeveelheid die je neemt en de duur.

Bijwerkingen op korte termijn (vanaf het begin):

 • Zelden (1-10 op de 100 mensen):
  - Maag- of darmklachten
  - Meer kans op bacteriële infecties, virussen of schimmels
  - Hoofdpijn en duizeligheid
  - Spierklachten
  - Verandering in gevoel en de stemming
  - Verschijnselen van diabetes (suikerziekte) zoals veel dorst en veel plassen. Bij al bestaande diabetes moet u extra opletten bij het gebruik van prednisolon.
  - Vochtophoping (oedeem) vooral in de enkels en voeten
  - Hartritmestoornissen (raadpleeg meteen een arts als u dit merkt)
 • Zeer zelden (1 op de 100 mensen):
  - Maagzweer
  - Te hoge bloeddruk
  - Ernstige psychische klachten (overleg bij psychische klachten met een arts)
  - De hik (raadpleeg een arts bij aanhouden hiervan)
  - Overgevoeligheid (Raadpleeg meteen een arts of eerste-hulpdienst bij een ernstige allergie wat zich uit in benauwdheid, zwelling van de mond-keelholte en het verlies van bewustzijn. Het is belangrijk om daarna ook door te geven aan de apotheek dat u overgevoelig bent voor dit middel en dat u dit in de toekomst niet opnieuw inneemt)

Bijwerkingen op lange termijn
(bij gebruik meer van meer dan 3 weken achter elkaar OF meerdere stootkuren in een jaar: deze bijwerkingen treden pas op na maanden of soms nadat u gestopt bent):

 • Soms (10-10 op de 100 mensen):
  - Zwaarder worden en een andere vetverdeling
  - Een dik gezicht (volle wangen), een zogenaamde vollemaansgezicht.
 • Zelden (1-10 op de 100 mensen):
  - Een dunnere huid (meer neiging tot blauwe plekken en striae)
  - Rood geaderde huid of rode huid
  - Minder goede werking werking van de bijnierschors
  - Groeivertraging bij kinderen
  - Botontkalking (osteoporose)
  - Te weinig kalium
  - Te hoog cholesterol
  - Staar (cataract: blijvende vertroebeling van de ooglens) Neem contact op met uw arts bij slechter, wazig of dubbelzien.
  - glaucoom (te hoge oogboldruk)
 • Zeer zelden (Bij minder dan 1 op de 100 mensen):
  - Huidklachten
  - Peesontsteking
  - Erectiestoornissen
  - Bij vrouwen: wegblijven van de menstruatie
  - Ernstige hart- en vaatziekte

Bij een zwangerschap kan dit middel worden gebruikt, mits zo kort en zo laag mogelijk gedoseerd. Overleg met een arts voor gepersonaliseerd advies op dit gebied.

Daarnaast heeft prednisolon ook wisselwerkingen met andere medicijnen en medicijnen die je niet op recept hebt gekocht. Laat een apotheker altijd nagaan of prednison samengaat met je andere medicatie. Ook vaccins met levende virussen zouden mogelijk niet effectief zijn tijdens het gebruik van prednisolon. Wees hier ook alert op en vermeld altijd dat je prednisolon gebruikt.

Hoe gebruik je Prednisolon?

Prednisolon kan op verschillende manieren gebruikt worden. Hieronder staan de verschillende gebruikswijzen:

 • De tabletten worden met een ruime hoeveelheid water of melk ingenomen. Is de tablet te groot? Dan kun je ze ook breken via de breukstreep, zodat je 2 kleine stukken overhoudt. Heb je last van maagirritatie? Dit kun je voorkomen door het tablet tijdens of vlak na het eten in te nemen.
 • Wordt er gebruik gemaakt van de vloeibare vorm? Meet dan de hoeveelheid drank af met de bijgeleverde maatbeker of pipet.
 • Een injectie wordt door een arts of verpleegkundige gegeven. Het wordt vaak in een spier, onder de huid of in een bloedvat geïnjecteerd.

Wanneer kan ik stoppen met Prednisolon?

Het kan erg verschillen wanneer je kan stoppen met Prednisolon. Gebruik je dit medicijn al een lange tijd achter elkaar en ga je plotseling stoppen? Dan is de kans erg aanwezig dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan, zoals hartkloppingen, misselijkheid, hoofdpijn, trillen, spierpijn, duizeligheid, zwakte en een lamlendig gevoel. Hieronder de richtlijnen wanneer je kunt stoppen met Prednisolon:

 • Gebruik je het pas een paar dagen? Dan kun je stoppen zonder ontwenningsverschijnselen.
 • Is het gebruik korter dan 3 weken achter elkaar? Over het algemeen kan je per direct stoppen zonder dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan.
 • Is het langer dan 3 weken achter elkaar gebruikt? Dan wordt er aangeraden om het eerst met de arts te overleggen. Er moet namelijk een afbouwschema gemaakt worden, omdat de bijnierschors niet automatisch plotseling hormonen gaat produceren. Het kan enkele weken tot soms een jaar duren voordat de bijnierschors weer volledig normaal functioneert.
 • Wordt dit medicijn gebruikt, omdat je lichaam zelf onvoldoende bijnierschorshormoon aanmaakt? Dan wordt het meestal levenslang gebruikt of moet er overgestapt worden op een ander bijnierschorshormoon.

Prednisolon ervaringen

Ben je van plan om Prednisolon aan te schaffen? Dan ben je vast ook benieuwd naar de ervaringen van de andere gebruikers. Gelukkig is er op het internet hier genoeg over te vinden. Wat opvalt is dat het medicijn als zeer effectief wordt beschreven, maar zijn het vooral de bijwerkingen die veel variëren.

Iets minder dan de helft geeft aan dat ze veel last krijgen van de bijwerkingen, terwijl bij de meerderheid lichtjes tot geen bijwerkingen wordt ervaren. Laat je dus niet afschrikken, aangezien ieder lichaam er anders op reageert. Bovendien geven gebruikers aan dat de goede effecten meer opwegen tegen de bijwerkingen.

Prednisolon kopen

Je hoeft niet naar de apotheek te rennen om Prednisolon te kopen. Prednisolon is namelijk niet verkrijgbaar bij een drogisterij, zoals Kruidvat of Etos. Bovendien is Prednisolon alleen op recept verkrijgbaar en kan daarom niet zonder recept worden gekocht.

Je kunt een afspraak maken met jouw huisarts. Hij of zij zal jou tijdens het consult beoordelen of jij geschikt zal zijn voor Prednisolon en schrijft zo nodig een recept uit. Als je daar echter geen tijd voor hebt of te veel gedoe vindt. Dan kun je Prednisolon ook online kopen. Graag verwijzen wij jou door aan een van onze vertrouwde aanbieders op www.123apotheek.nl. In het kopje "Waar prednisolon bestellen" aan het einde van dit artikel lees jij hoe je dit medicijn online kunt bestellen.

Wat kost Prednisolon?

Het is moeilijk om de exacte kosten van Prednisolon aan te geven. De prijzen kunnen namelijk sterk variëren. Het prijsverschil is afhankelijk van verschillende factoren, zoals verpakkingsgrootte, sterkte (5 mg, 10 mg, 20 mg of 40 mg), merk en aanbieder. Zo variëren de prijzen van € 0,29 tot € 1,36 per tablet.

Waar Prednisolon bestellen?

Zoals je al gelezen hebt kun je Prednisolon niet zonder een recept bestellen. Een recept is te verkrijgen door een afspraak te maken bij de huisarts, maar kun je het recept ook online krijgen. Je kunt online een consult aanvragen bij één van onze vertrouwde aanbieders op www.123apotheek.nl.

Tijdens dit consult zul je niet met een arts in aanmerking komen, maar wordt er een online vragenlijst ingevuld. Deze wordt vervolgens in behandeling genomen door een geregistreerde EU-arts. Hij of zij zal jou op basis van de ingevulde vragenlijst beoordelen. Indien je de goedkeuring krijgt van deze arts, zal jij een recept ontvangen waarmee je het bij een gecertificeerde apotheek op het internet Prednisolon kunt bestellen en heb jij het binnen 48 uur in huis.

Extra informatie

Werkzame stof

Prednisolon

Fabrikant

Meerdere

Categorie

Corticosteroïden

Verkrijgbaarheid

Prednisolon is alleen verkrijgbaar via recept van een arts of via één van de aanbieders op 123apotheek.nl

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Prednisolon” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Gerelateerde producten

Bestel online

Bestel gemakkelijk online zonder een fysiek bezoek aan een arts

Snelle levering

Levering binnen 24-48 uur in Nederland en België

Veilige aanbieders

Alle aanbieders leveren enkel 100% veilige producten

Beoordeeld met 4.8/5

Een beoordeling van 4.8/5 van onze klanten

123apotheek logo

Hulp nodig?

Copyright © 2023  www.123apotheek.nl - Alle rechten voorbehouden.
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling