Beschrijving
Dermovate zalf is een geneesmiddel die tot de groep corticosteroïden behoort of bijnierschorshormonen. Het is een medicijn die op de huid wordt toegepast om de ontstekingen te remmen en vermindert het schilfering, zwelling en jeuk. Dit medicijn komt verder voor in varianten als zalf, crème en lotion van 25 mg, 30 mg, 50 mg en 100 mg.
Waar wordt Dermovate zalf voor gebruikt?
Dermovate zalf is een geneesmiddel met de werkzame stof, clobetasol. Dit is een bijnierschorshormoon die op de huid wordt gebruikt waarbij clobetasol tot een zeer sterk werkzame bijnierschorshormoon behoort. Hierdoor wordt clobetasol bij veel verschillende huidaandoeningen gebruikt. Voorbeelden waarbij de artsen Dermovate zalf voorschrijven zijn eczeem, psoriasis, lichen sclerosus en lupus erythematodes.
Hoe werkt Dermovate zalf?
Dermovate zalf werkt door zijn werkzame stof clobetasol. Door Dermovate zalf op de huid aan te brengen zal er verschillende effecten optreden. Zo zal clobetasol de overmatige huidgros en roodheid verminderen, zal het de ontstekingen remmen en stilt het ook nog eens de jeuk. Hierdoor zal je de huid meer met rust laten en kan de huid beter gaan herstellen.
Hoe effectief is dit medicijn?
De effectiviteit van dit medicijn is over het algemeen zeer goed. Het is een van de sterkst werkende corticosteroïden en kan doorgaans snel verlichting bieden bij ontstekingen, roodheid, jeuk en schilfers. Natuurlijk kan de effectiviteit van het medicijn variëren. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals type huidaandoening, de ernst van de huidaandoening en kan ieder individu anders op reageren. Sommige gebruikers hebben een kortere behandelingsduur nodig dan anderen om de gewenste resultaten te behalen.
Hoe snel zie je resultaat?
Dermovate zalf heeft over het algemeen een zeer snelle werking. Zo heb je binnen een paar uur na het aanbrengen van de zalf al minder jeuk, worden de klachten als roodheid en schilfers na een paar dagen minder en zijn er na enkele weken de verbeteringen duidelijk te zien.
Wat zijn de bijwerkingen?
Naast de goede werkingen van Dermovate zalf kunnen er helaas ook bijwerkingen aan verbonden zitten, aangezien het een medicijn is. Hieronder worden de bekende bijwerkingen beschreven:
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen):
- Huidinfecties
- Overgevoeligheid
- Verergeren van acne
- Last krijgen van blaasjes die gevuld zijn met vocht (bij psoriasis).
Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen):
- Huidklachten en littekens
- Dunnere huid. Hierdoor kan je sneller blauwe plekken of wondjes krijgen
- Rode, jeukende uitslag op het gezicht.
- Meer haargroei op de aangebrachte plekken,
- Wondjes zullen trager genezen.
- Glaucoom, een hogere druk in de oogbol.
- Staar krijgen als het per ongeluk in contact met de ogen komt.
- Huidklachten krijgen als je plotseling stopt met het gebruiken van dit medicijn.
- Blauwpaarse bultjes krijgen bij gebruik op benen of billen.
- Minder goed werken van de bijnierschors. Tijdelijk last krijgen van erge vermoeidheid als stopt met Dermovate zalf.
Indien één van deze bijwerkingen of bijwerkingen die niet hierbij staan optreden, is het verstandig om contact met jouw arts of apotheker op te nemen.
Bovendien is het aangeraden om dit geneesmiddel niet tegelijkertijd met andere huismiddelen op de aangedane plekken te gebruiken. Je vergroot dan de kans dat je dit medicijn wegsmeert.
Hoe gebruik je Dermovate zalf?
Het gebruik van Dermovate is over het algemeen redelijk makkelijk. Het is alleen belangrijk dat je de juiste hoeveelheid op de huid smeert. Dit is vaak in de bijsluiter te vinden of is het door de huisarts of apotheker voorgeschreven. Zo moet je de zalf, crème of lotion niet te dik aansmeren, omdat dit voor bijwerkingen kan zorgen. Maar ook niet weer te dun, omdat het geneesmiddel dan onvoldoende zal werken. Zorg ervoor dat je de vinger waarmee je het aanbrengt, wast met wat zeep. Als je je vinger niet wilt wassen, kun je een plastic handschoen of vingercondoom gebruiken om de Dermovate zalf aan te brengen.
Verder wordt er soms ook aangeraden door de arts om de ingesmeerde plekken met plastic folie of verband af te dekken. Dit zal het effect namelijk versterken, maar verhoogt het ook de kans op sommige bijwerkingen. Tot slot mag je niet meer dan 50 gram per week gebruiken als volwassene, omdat dit de kans op bepaalde bijwerkingen vergroot.
Let op! Zorg ervoor dat dit medicijn niet in de ogen terecht komt. Komt het toch per ongeluk in de ogen terecht? Zorg dat je de ogen direct goed met water uitspoelt, zodat het medicijn uit de ogen zijn verwijdert.
Wanneer kan ik stoppen met Dermovate zalf?
Het is lastig om precies aan te geven wanneer je kunt stoppen met dit medicijn. Hiervoor moet je echter met de arts of apotheker overleggen. Je kunt namelijk niet direct zomaar stoppen met het smeren van de zalf. De huidklachten kunnen hierdoor weer terugkeren en/of soms tot huidklachten leiden. Daarnaast kunnen de bijnieren gewend geraakt zijn aan het medicijn als je het meerdere weken of meer dan 50 gram hebt gebruikt. Het is daarom altijd belangrijk om de voorschriften van je arts nauwgezet op te volgen en het bespreekbaar maken met je arts als je van plan bent om te stoppen (voor bijvoorbeeld een afbouwschema).
Dermovate zalf ervaringen
Als je Dermovate zalf gaat gebruiken, ben je vast ook benieuwd naar de ervaringen van de andere gebruikers. Op het internet is hier genoeg over te vinden. Veel gebruikers geven aan dat ze het gebruik van Dermovate zalf als zeer fijn en goed ervaren. Het is een geneesmiddel die erg effectief is met weinig tot geen bijwerkingen. Natuurlijk zitten er ook gebruikers bij die wel vervelende bijwerkingen ervaren, maar gelukkig is dit een klein groep van de gebruikers. Verder ervaren sommige gebruikers ook dat de effectiviteit afneemt als er al een langere tijd gebruik wordt gemaakt van Dermovate zalf.
Dermovate zalf kopen
Dermovate zalf is alleen bij gecertificeerde apotheken met recept te koop. Dermovate zalf is dus niet zonder recept verkrijgbaar. Een recept is dan op twee manieren te krijgen.
De eerste manier is het maken van een afspraak bij de huisarts. Hij of zij zal tijdens het consult beoordelen of dit medicijn voor jou geschikt is. Is dit het geval? Dan zal jouw huisarts het recept voor jou uitschrijven. De tweede manier is het om Dermovate zalf online te kopen. In het kopje "Waar Dermovate zalf bestellen" aan het einde van dit artikel lees jij hoe je dit medicijn online kunt bestellen.
Wat kost Dermovate zalf?
De kosten voor Dermovate zalf kan erg variërend zijn. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren, zoals de vorm (crème, lotion, zalf), verpakkingsgrootte (30 g of 100 g) en aanbieders. Zo kunnen de prijzen van € 75,00 oplopen tot € 88,00.
Waar Dermovate zalf bestellen?
Komt het jou niet goed uit om langs de huisarts te gaan of vind je dit teveel gedoe? Dan kun je er ook voor kiezen om Dermovate zalf online te bestellen. Graag verwijzen wij jou door aan een van onze vertrouwde aanbieders op 123apotheek.nl. Hier kun jij veilig een online consult aanvragen. Tijdens dit consult moet jij een korte vragenlijst naar waarheid invullen en kom je verder niet in aanraking met een fysieke arts. Een geregistreerde EU-arts zal de vragenlijst in behandeling nemen en zal aan de hand van de ingevulde vragenlijst gaan beoordelen of dit medicijn voor jou geschikt is. Indien dit het geval is zal hij of zij het recept voor Dermovate zalf aan jou uitschrijven.
Beoordelingen
Er zijn nog geen beoordelingen.