Metformine

41,85

Krijg gemakkelijk een recept
Geen fysiek bezoek arts nodig
Binnen 48 uur thuis geleverd
De beste aanbieders
ANDERE AANBIEDERS
* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Hoe werkt het?

1
Kies je medicijn
Daarna stuurt www.123apotheek.nl je door naar de beste aanbieder
2
Vraag een consult aan
Vul de medische vragenlijst in die je krijgt bij de consult
3
Arts kijkt mee
Een arts beoordeeld je vragenlijst en schrijft een online recept uit voor je
4
Aan huis geleverd
De apotheek zal jouw medicatie discreet aan huis leveren

Beschrijving

Metformine is een geneesmiddel voor de behandeling van diabetes type 2. Dit medicijn is verkrijgbaar in de vorm van een tablet die oraal ingenomen moet worden en komen voor in twee soorten doseringen, 500 mg en 850 mg. Metformine maakt gebruik van de werkzame stof, metformine hydrochloride en behoort in de klasse geneesmiddelen, biguaniden. Dit zorgt voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel.

Waar wordt Metformine voor gebruikt?

Metformine wordt voornamelijk gebruikt voor het behandelen van diabetes mellitus type 2 (suikerziekte) en is ook één van de meest voorgeschreven medicijn voor de behandeling van diabetes type 2. Het zorgt ervoor dat de de hoeveelheid insuline beter op niveau blijft, waardoor de bloedsuikerspiegel zal dalen. Verder wordt Metformine ook wel eens gebruikt bij verminderde vruchtbaarheid als er in de eierstokken teveel blaasjes (cysten) zitten (polycysteus ovarium syndroom, PCOS).

Hoe werkt Metformine?

Zoals je gelezen hebt zorgt Metformine voor het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Metformine zorgt ervoor dat de lever minder glucose aanmaakt. Daarnaast verhoogt het de gevoeligheid van de lever en spieren voor insuline, zodat de lever en spieren meer suiker uit het bloed kan opnemen. Als laastst zal de opname van glucose uit de darmen worden verminderen, waardoor de spieren en lever meer glucose heeft om op te nemen. Door de combinatie van deze drie manieren wordt de bloedsuikerspiegel in het lichaam verlaagt.

Hoe effectief is dit medicijn?

Metformine is een zeer effectief geneesmiddel bij het behandelen van diabetes type 2. Het is dan ook vaak een eerste keuze medicijn bij vele artsen voor behandelingen van diabetes type 2, doordat het een effectief medicijn is waarbij de gebruikers weinig tot geen bijwerkingen ervaren. Verder is het belangrijk om rekening te houden dat het alleen effectief zal zijn wanneer je het dagelijks gaat gebruiken en is het ook belangrijk om je levensstijl aan te passen door voldoende lichaamsbeweging en een gezonde voedingspatroon te hebben.

Hoe snel zie je resultaat?

Ondanks dat het een redelijk snelle werking heeft in het lichaam, binnen 1 tot 3 uur tijd, zal het toch nog enige tijd duren om het resultaat echt te kunnen zien. De verschijnselen van diabetes zullen namelijk over de tijd heen geleidelijk afnemen. Zo zullen de eerste resultaten meestal binnen enkele dagen zichtbaar zijn, zoals een droge mond, vaak plassen en dorst hebben. Na enkele weken zullen de vermoeidheidsklachten verminderen, als dit door de diabetes komt en voor op de lange termijn zal het de kansen verkleinen op oogschade, zenuwpijn, beroertes, hartklachten, nierproblemen en slecht genezende wonden.

Wat zijn de bijwerkingen?

Voor de meeste gebruikers zal dit medicijn een effectief effect hebben. Echter blijft het een medicijn waardoor er ook bijwerkingen aan verbonden kunnen zitten voor sommige mensen.

Hieronder worden de bekende bijwerkingen opgesomd.

Soms (Bij 10 tot 30 op de 100 mensen): 

  • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree en een drukkend of vol gevoel in de maag hebben.
  • Verminderde eetlust (dit kan voordelig zijn bij mensen met een overgewicht).

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen): 

  • Smaakstoornissen
  • Wazig zien

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen): 

  • Leverziektes
  • Huiduitslag, jeuk, rode huid en galbulten.
  • Tekort aan vitamine B12
  • Ernstige veranderingen in het bloed (melkzuuracidose).

Ben je benieuwd naar meer informatie over de bijwerkingen? Deze zijn in de bijsluiter te vinden of vraag het bij jouw huisarts of apotheker na. Houd verder rekening mee dat dit medicijn een wisselwerking heeft met een aantal andere medicijnen. Het is belangrijk om je arts hiervan op de hoogte te stellen als je gebruik wilt maken van Metformine.

Hoe gebruik je Metformine?

Metformine komt voor in twee vormen, gewone tabletten en tabletten met verlengde afgifte. Het is belangrijk om de tablet in zijn geheel door te slikken met een glas water, bij voorkeur tijdens of na de maaltijd. Vaak wordt het voorgeschreven om het 2 of 3 keer per dag in te nemen. In het geval van 2 keer per dag neem je bij het ontbijt en het avondeten in. Bij 3 keer gebruik neem je het bij het ontbijt, de lunch en het avondeten in.

Bij verlengde afgifte tabletten wordt het meestal voorgeschreven om het 1 keer per dag in te nemen. Zorg dat dit het liefst in de avond is, omdat het dan beter werkt en als je last krijgt van maagdarmklachten neem ze dan in bij het avondeten. Wordt het 2 keer per dag voorgeschreven? Neem het dan in bij het ontbijt en avondeten.

Wanneer kan ik stoppen met Metformine?

In principe kun je stoppen met Metformine wanneer jij zou willen. Echter is dit niet aangeraden, omdat de bloedsuikerspiegel waarschijnlijk weer zal stijgen. Stop alleen met het gebruik van Metformine als jouw arts dit adviseert omdat je bijvoorbeeld gaat overstappen op een andere bloedsuikerverlager. Het is altijd belangrijk om jouw arts op de hoogte te stellen als je van plan bent om te stoppen met dit medicijn gebruik.

Gebruik je Metformine, omdat je verminderde vruchtbaarheid had? Stop dan direct met dit medicijn indien je weet dat je zwanger bent.

Metformine ervaringen

Op het internet is er genoeg te vinden over de ervaringen van verschillende gebruikers. Wat ons hieraan opvalt is dat gebruikers aangeven vooral in het begin last te hebben van bijwerkingen, maar deze weer verdwijnen naarmate de tijd. Maar over het algemeen zijn de mensen die Metformine gebruiken zeer positief over dit medicijn, het is dan ook niets voor niets vaak de eerste keuze medicijn bij vele artsen. Houd er rekening mee dat mensen veel sneller geneigd zijn om op het internet een negatieve mening te delen dan een positieve mening.

Metformine kopen: de Kruidvat?

Het is niet mogelijk om zonder een recept Metformine aan te schaffen. Daarbij komt kijken dat het ook niet verkrijgbaar is bij een drogisterij, zoals Etos of Kruidvat, omdat zij geen geldige vergunning hiervoor hebben. Je kunt het dus alleen kopen bij een (online) gecertificeerde apotheek met een recept. Voor de recept kun je een afspraak maken bij jouw huisarts voor een consult. Heb je hier geen tijd voor of is dit teveel gedoe? Dan kun je het ook online verkrijgen. Dit kan gemakkelijk geregeld worden via één van de aanbieders op 123apotheek.nl. Bij het kopje "Waar Metformine bestellen" onderaan dit artikel lees je hoe dat online kan regelen.

Wat kost Metformine?

De prijzen van Metformine kunnen van elkaar verschillen. Dit is afhankelijk van verschillende factoren, zoals verpakkingsgrootte (28, 56, 90, 168 tabletten), dosering (500 mg of 850 mg) en aanbieders. Zo kunnen de prijzen van ongeveer € 0,43 tot € 5,12 per tablet variëren.

Waar Metformine bestellen?

Heb je geen tijd om langs de huisarts te gaan? Dan kun je Metformine ook eenvoudig online bestellen. Wij verwijzen je graag door naar onze vertrouwde aanbieders op 123apotheek.nl om een online consult aan te vragen. Tijdens het online consult ga jij een vragenlijst invullen (naar waarheid) en kom je niet in aanraking met een arts.

Een geregistreerde EU-arts zal vervolgens deze vragenlijst in behandeling nemen om jou te kunnen beoordelen of jij voor dit medicijn geschikt bent. Indien dit het geval is zal hij of zij een recept uitschrijven, waarmee jij Metformine bij een gecertificeerde apotheek op het internet kunt bestellen. Of de geregistreerde EU-arts zal jouw recept naar een aangesloten apotheek doorsturen, waarna jij de Metformine snel en gemakkelijk binnen 48 uur thuis zult ontvangen.

Extra informatie

Werkzame stof

Metformine hydrochloride

Fabrikant

Meerdere

Categorie

Diabetes, biguaniden

Verkrijgbaarheid

Metformine is alleen verkrijgbaar via recept van een arts of via één van de aanbieders op 123apotheek.nl

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen.

Wees de eerste om “Metformine” te beoordelen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

ANDERE AANBIEDERS
* je wordt doorgestuurd naar de beste aanbieder

Gerelateerde producten

Bestel online

Bestel gemakkelijk online zonder een fysiek bezoek aan een arts

Snelle levering

Levering binnen 24-48 uur in Nederland en België

Veilige aanbieders

Alle aanbieders leveren enkel 100% veilige producten

Beoordeeld met 4.8/5

Een beoordeling van 4.8/5 van onze klanten

123apotheek logo

Hulp nodig?

Copyright © 2023  www.123apotheek.nl - Alle rechten voorbehouden.
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling