Stoppen met roken: Een vergelijking tussen de behandelingen Zyban en Champix

We weten allemaal dat roken slecht voor je is en dat als je eenmaal begint, je er ook lastig van afkomt. Gelukkig is het niet onmogelijk om te stoppen met roken. Als je van plan bent om voorgoed te stoppen met roken zijn er verschillende middelen aanwezig die je hierbij kunnen helpen. Veel gebruikers vragen zich af wat de beste manier is om te stoppen met roken.

Zyban en Champix zijn de twee populaire medicijnen die je van roken kunnen afhelpen zonder gebruik te maken van nicotine. Echter hebben beide medicijnen een andere werkingsmethode om te stoppen met roken. Het is dan ook belangrijk om deze verschillen goed te begrijpen, zodat jij een juiste keuze kunt maken voor een behandeling. Door de juiste keuze te maken, kan jij namelijk de kans op succes bij een poging om te stoppen met roken vergroten.

Werking van Zyban

Zyban is een medicijn dat door het bedrijf GlaxoSmithKline geproduceerd wordt met de werkzame stof Bupropion. Hoewel het oorspronkelijk een medicijn was tegen depressie (antidepressivum), is het ook gebleken dat het erg effectief was om mensen te helpen om van roken af te komen. Daarnaast wordt dit medicijn ook nog eens voorgeschreven aan mensen met ADHD.

Bupropion is de werkzame stof dat ervoor zorgt dat de hersenen de nicotine minder goed opneemt, door de opname van dopamine en noradrenaline af te remmen. Hierdoor zal het verlangen naar nicotine afnemen, waardoor je minder zin krijgt en minder plezier ervaart door het roken. De ontwenningsverschijnselen worden ook minder heftig ervaren.

Zyban is een behandeling die ongeveer 7 tot maximaal 9 weken kan duren. Het is niet precies aan te geven hoelang deze behandeling zal duren, aangezien het per persoon zal verschillen. Bovendien is het een kuur die volledig afgerond moet worden om de juiste resultaten te behalen. Wordt er toch eerder gestopt, dan kunnen de symptomen ook weer terugkeren. Tot slot zal Zyban alleen werken als jijzelf ook echt de motivatie hebt om te willen stoppen met roken. Als je er niet volledig voor gaat en de motivatie er niet voor hebt, zal dit ook in de resultaten terug te zien zijn.

Werking van Champix

Champix is een van de meest gebruikte en bekendste middelen voor het stoppen met roken, dat door het bedrijf Pfizer wordt geproduceerd. Champix maakt gebruik van de werkzame stof varenicline en wordt alleen voorgeschreven om rookverslaving te behandelen. Deze stof zorgt ervoor dat de hersenen minder gevoelig worden voor nicotine met als gevolg dat je minder snel aan een sigaret zal denken.

Champix bootst als het ware een gedeelte van nicotine na, door het gedeelte waar nicotine normaal gesproken in de hersenen naar toe gaat bezet te houden. Hierdoor wordt je steeds minder en minder afhankelijk van nicotine en zal je op een gegeven moment roken minder fijn/lekker vinden. Daarnaast zorgt Champix er ook voor dat de ontwenningsverschijnselen, die normaal gesproken optreden tijdens het stoppen met roken, minder worden.

Champix is een behandeling die meestal voor 12 weken wordt voorgeschreven. Sommige rokers zijn na deze periode al volledig gestopt met roken, maar bij anderen is het weer verstandig om nog een kuur te nemen van 12 weken om er zeker van te zijn dat ze geen sigaretjes meer zullen opsteken.

Wat is het verschil tussen Zyban en Champix?

De verschillen tussen deze twee medicijnen zitten vooral in het werkingsmechanisme en de behandelingsduur. Waarbij Champix de gevoeligheid van de hersenen voor nicotine vermindert, door als het ware de plaats van nicotine in te nemen en dus de verlangen naar nicotine afneemt, werkt Zyban net anders. Deze werking is namelijk gebaseerd is op een anti-depressief effect. Zyban zorgt voor het verbeteren van de stemming, waardoor je niet meer per se nicotine nodig hebt om plezier te hebben en je goed te voelen.

Verder wordt Zyban voor maximaal 9 weken voorgeschreven en als je na 7 weken nog steeds evenveel rookt, wordt de behandeling meestal per direct gestopt. Terwijl Champix een behandelingsduur van minimaal 12 weken is en deze vervolgens ook weer verlengd kan worden met 12 weken.

Het is dus niet exact aan te geven welk van deze twee medicijnen beter is. Dit zal namelijk per persoon verschillen, waarbij de een beter reageert op Champix, kan de ander weer een betere ervaring met Zyban hebben. Bovendien, als het ene medicijn niet goed werkt dan zou je nog altijd het andere medicijnen kunnen proberen. Het is dan ook altijd belangrijk om een zorgverlener raad te plegen, zodat hij of zij jou kan helpen om de meest geschikte optie te kiezen om de kans op succes bij het stoppen met roken te verhogen.

Soorten behandelingen voor stoppen met roken

Naast de medicijnen, zoals Zyban en Champix, zijn er ook nog andere methoden aanwezig die je kunnen helpen bij het stoppen met roken. Het begint in principe altijd eerst bij jezelf, je moet gemotiveerd zijn en er 100% voor gaan om te willen stoppen met roken. Vervolgens is het ook belangrijk om ondersteuning te vinden in je omgevingen, zodat je erover kunt praten en steun kunt krijgen. Daarnaast kunnen medicijnen een optie zijn en een ander veel gebruikte middel, zijn nicotine vervangende middelen. Deze middelen worden gebruikt om de ontwenningsverschijnselen te verminderen, terwijl je lichaam geleidelijk aan nicotine zal onttrekken. Enkele voorbeelden van veel gebruikte nicotinevervangers zijn pleisters, nicotinekauwgom en inhalators.

Champix is echter een medicijn dat al een tijdje niet meer verkrijgbaar is en het is nog onbekend wanneer dit terug zal keren. Dit heeft te maken met dat het momenteel wordt onderzocht vanwege een mogelijk kankerverwekkend effect en tot dat dit vastgesteld is, is het niet verkrijgbaar. Wel is er een goede alternatief gekomen voor Champix, namelijk Decigatan (werkzame stof, cytisine). Het is een in Nederland geregistreerd medicijn dat vanaf 20 september 2022 verkrijgbaar is.

Bestel online

Bestel gemakkelijk online zonder een fysiek bezoek aan een arts

Snelle levering

Levering binnen 24-48 uur in Nederland en België

Veilige aanbieders

Alle aanbieders leveren enkel 100% veilige producten

Beoordeeld met 4.8/5

Een beoordeling van 4.8/5 van onze klanten

123apotheek logo

Hulp nodig?

Copyright © 2023  www.123apotheek.nl - Alle rechten voorbehouden.
De inhoud op deze website is alleen voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor professioneel medisch advies, diagnose of behandeling